Resa till Kroatien

Kroatien har blivit ett mycket populärt turistmål under senare år, mycket för att landet har något att erbjuda alla. Här kan du njuta av det fantastiska kroatiska köket med god mat och dryck, den 600 mil långa Adriatiska kustremsan med sol och bad i turkost vatten, samt de närmare 1200 öarna. Det går att dyka i korallrev, upptäcka vrak och gömda grottor, gå på museer och vandra i någon av de vackra nationalparkerna.

Kroatien ligger i sydöstra Europa och har runt 4,5 miljoner invånare. Landet gränsar mot Bosnien Hercegovina, Serbien, Slovenien och Ungern, samt lilla Montenegro. På andra sidan vattengränsen ligger Italien. Huvudstaden i Kroatien är Zagreb, i vilken det bor runt 800 000 personer. Ibland räknas Kroatien till Centraleuropa och ibland till Balkanländerna, då det ligger på gränsen mellan dessa. I norra delarna domineras landskapet av sjöar, fält och åsar och längs den adriatiska kustlinjen, Dalmatien och Istrien, ligger bergskedjorna tätt. På grund av alla öar längs kusten kallas Kroatien ibland för ”de tusen öarnas land”. Klimatet i Kroatien varierar beroende av plats. Vid kusten är det varmt Medelhavsklimat, i norr och öst kontinentalt och i de södra delarna höglandsklimat. Det högsta berget heter Dinara och den största sjön Kozje.

Kroatiens historia sträcker sig bak till innan vår tideräkning började, då de första människorna, folkslaget Illyrerna, tog platsen i besittning. Många riken, som det osmanska riket, har härskat över området, vilket idag syns tydligt i kroaternas kultur, som exempelvis i arkitektur och traditioner.

Zagreb är det mest populära turistmålet, andra populära orter är Pula, Vodice, Sibenik, Zadar, Split och Pag, som alla ligger längs kusten. Den medeltida staden Dubrovnik är också vanlig att semestra i. Dalmatien är ett område vid den södra kusten och hit åker de flesta turisterna. På öarna Krk och Hvar finns också mycket att se. Under 90-talet tappade Kroatien större delen av turistnäringen då det var krig i landet men efter fredsavtalet 1995 har turisterna återvänt.

Valutan i Kroatien heter Kuna, HRK, men det går också att betala med euro på vissa ställen. Notera dock att det inte är lagligt. Som drick lämnar man ofta 5-10 % beroende av service. Vattnet i Kroatien går att dricka, men det har en annan bakterieflora så man kan vara lite försiktig. Det är en relativt låg brottslighet i landet, men en viss risk för stöld finns ändå. I vissa områden i Kroatien ligger minor kvar sedan krigstiden, men det är alltid tydligt markerat med hjälp av varningsskyltar. Du bör inte ge dig ut själv i områden som är belagda med risk. Stannar du kortare än tre månader behövs inget visum. Butikerna har som regel öppet ungefär samma tider som i Sverige, men på eftermiddagarna kan vissa hålla stängt för siesta.

Källa