USA avråder från resor till Mexiko

USA:s utrikesdepartement likställer säkerheten i delar av Mexiko med krigshärjade Syrien, Afghanistan och Irak och avråder turister att besöka områdena.

De områden som utrikesdepartementet utfärdat en varning för är Colima, Guerrero, Michoacán, Sinaloa, och Tamaulipas.

För delstaten Guerrero, där tidigare populära turistorten Acapulco ligger, skriver myndigheten:

Polis griper en man efter skottlossning i Acapulco, i delstaten Guerrero. Foto: TT

”Beväpnade grupper verkar fritt från staten i många områden. Medlemmar i dessa grupper blockerar ofta vägar och kan använda våld mot resenärer”.

USA:s utrikesdepartement ger områdena den högsta varningen de kan ge, en nivå fyra, som innebär större sannolikhet att utsättas för livshotande risker. Utrikesdepartementet skriver att myndigheten har mycket begränsade möjligheter att ge nödställda hjälp och uppmanar amerikanska medborgare att lämna området så snart det är säkert att göra så.

Sverige avråder inte resor i Mexiko
– För Sveriges del finns ingen avrådan från att resa till Mexiko, men vi uppmanar den som reser att göra det med särskild försiktighet, säger Johanna Westlund på UD:s presstjänst.

De områden som svenska UD uppmanar resenärer att visa särskild försiktighet i är delvis samma som USA helt avråder från att resa till.

Det är delstaterna Guerrero, Jalisco, Michoacán och Tamaulipas, Chihuahua, Coahuila, Durango, Estado de Mexico, Morelos, Nuevo Leon, San Luis Potosí och Veracruz.

– Det jag generellt kan säga om våra reserekommendationer är att de är baserad på en helhetsbedömning, bland annat utifrån säkerhetsläget i områdena, säger Johanna Westlund.

Källa: svt.se

Kategorier: Resor, Resor till Asien