Om Kap Verde

Kap Verde öarna ligger ca 100 mil söder om Kanarieöarna men är inte lika exploaterat. Här sker allt i ett lugnt och behagligt tempo och stämningen är avslappnad och bekväm. Vattnet är kristallklart och stränderna är vitskimrande och lugna. Kap Verde öarna är också ett populärt tillhåll för vindsurfare tack vare vinden och vågorna.

Kap Verde består av femton öar och nio av dem är bebodda. Öarna har olika identiteter och det är en intressant färd att resa omkring mellan Kap Verde öarna. Den största ön är Santiago och den är också den mest befolkade. På Santiago ligger huvudstaden Praia och många av de historiska fornlämningarna går att finna här. Den är den mest afrikanskt influerade ön på Kap Verde öarna. På ön Sal ligger semesterorten Santa Maria och här finns förutom den internationella flygplatsen flera härliga vita badstränder, hotell och restauranger. Ön São Vicentes är landets kulturella centrum med musikstaden Mindelo. Här ser man de portugisiska influenserna tydligt.

Kap Verde öarna har utvecklat en mycket speciell kultur med influenser från Portugal, Brasilien och Afrika. Det finns två unika musikstilar vid namn Morna (gitarr och violin) och Ferna (dragspel). Maten består för det mesta av fisk och skaldjur. Nationalrätten är cachupa och består av majs, bönor, sötpotatis, kött, squash och banan.

Naturen på Cap Verde öarna är storslagen. De flesta öar reser sig brant ur havet. De är bergiga och klippiga och starkt påverkade av vulkanisk aktivitet. Den högsta punkten är toppen på vulkanen Pico som har en höjd på 2829 meter. Den anses fortfarande aktiv och hade sitt senaste utbrott 1955.

Kap Verde öarna var en gång ett centrum för den ökända afrikanska slavhandeln. Området bosattes av portugiser och blev sedermera en portugisisk koloni. Här samlades slavar upp från Afrikas inland för att säljas och skeppas vidare till Amerika. De hade till och med monopol på slavhandeln från vissa områden på fastlandet. Idag är landet helt självständigt. Men det portugisiska styret har påverkat kulturen och arkitekturen och det finns många landmärken kvar från kolonialtiden. De flesta av dessa minnesmärken finns på ön Santiago, bland annat den äldsta staden Cidade Velha och det gamla fortet Real de São Felipe från 1500-talet. I Tarrafal kan man besöka ett gammalt portugisiskt fångläger där oliktänkande sattes.

Klimatet på Kap Verde öarna är tempererat med varma torra somrar. Vädret är bra året runt och håller en ganska jämn temperatur mellan 19 och 29 grader. Regnet är sparsamt och sällan ihållande. Ett problem för Kap Verde öarna är faktiskt att det regnar för lite. Man tar sig mellan öarna med hjälp av små flygplan eller båt. Flyget går ofta och så länge vindarna tillåter. På öarna kan man lätt ta sig runt med minibussar, även om vägarna är något steniga. Man kan även vandra och cykla.

Källa