Resa till Mauritius

Mauritius ligger i Indiska Oceanen och det är både namnet på landet och på huvudön. Det mest slående är nog de vackra vita stränderna med vajande palmer och det azurblåa havet som inbjuder till bad och aktivitet. För den som tycker om natur och kultur är Mauritius full med utflyktsmål och sevärdheter.

Människor från hela världen kommer till Mauritius för att bada och sola. En populär badstrand är Pereybère där man också finner ett stort utbud av restauranger, pubar och butiker. Vattnet runt Grand Bay lämpar sig perfekt för segling och vindsurfing. Den lilla ön Ile aux Cerfs är den centrala platsen för allehanda vattensporter och anses ha den vackraste stranden på hela Mauritius. En annan strand med långa vackra vita stränder är den vid Belle Mare, där många hotell ligger.

Huvudstaden Port Louis på Mauritius nordvästra kust grundades av fransmännen på 1700-talet. Den koloniala arkitekturen är välbevarad och man får en vacker överblick över staden vid ett besök på Fort Adelaide. I Port Louis finns shoppingområden som Caudan Waterfront och Port Louis Bazaar, och ett rikt kulturliv med teatrar och historiska museum att besöka. Mauritian Chinatown, Sir Seewoosagur Ramgoolam Street och Kadafi Square är livliga områden med livligt gatuliv och spännande lokal mat. Orten Grand Bay erbjuder ett livligt nattliv med pubar, barer och diskotek. I Triolet Shivala, den längsta byn på Mauritius, finner man ett vackert hinduiskt tempel. I Falack finns en känd och färgstark utomhusmarknad. Vieux Grand Port är den äldsta orten och har en rik historik med bland annat de allra tidigaste forten.

Mauritius historia är fylld av sjörövare och kolonialmakters kamp om herravälde. Kulturen har påverkats av många indiska, kinesiska, muslimska och europeiska bosättare. Idag bor mest indier och afrikaner på öarna. Den goda maten är krydd- och färgstark och speglar den mångkulturella atmosfären.

Mauritius är bildad av slocknade vulkaner och här lever många unika djurarter och växter. En stor del av den ursprungliga skogen har huggits ner och ersatts av sockerplantager, men det finns en del ganska orörda och oerhört natursköna områden kvar. Black River Georges är den största nationalparken och är väl värd ett besök. Chamarell är ett fantastiskt vackert område där den vulkaniska sanden skiftar i blått, grönt och gult tack vare erosion. Här finns också restauranger och en storslagen natur. Casela är en fågelpark med flera för Mauritius unika arter och inhyser också tigrar, apor och en vacker fauna. Domaine du Chasseur är ett stort orört område som uppvisar en fantastisk skog, ett rikt djurliv och en vidsträckt utsikt. Den lilla ön Ile aux Aigrettes är en naturskyddad ö väl värt ett besök.

På Mauritius och öarna runtomkring tar man sig runt med bil, cykel och båt. Man kör på vänster sida.

Källa