Kanarieöarna

Eller Islas Canarias som de säger på spanska, är en spansk ögrupp som ligger ca 1500 km från det spanska fastlandet i atlanten utanför Afrikas nordvästra kust. Ögruppen består utav sju stora öarna, Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, Fuerteventura och El Hierro. Utöver dessa sju består ögruppen av 6 mindre öar. Fyra av Spaniens nationalparker ligger på Kanarieöarna. De som är mest kända är Vulkanen Teide på Teneriff och Timanfaya på Lanzarote.

Gran Canaria – En ö i kanarieöarna.
Gran Canaria är den tredje största ön av de sju öarna i Kanarieröarna. Det är en vulkanö som ligger 190 kilometer från Afrikas nordvästra kust. Ön erövrades av Spanien på 1500-talet. Huvudstaden på Gran Canaria är Las Palmas. Ön är uppdelad i två delar. Neocanaria, den nordöstra delen, finns vulkaniska formationer och kratrar efter vulkanutbrott. Den näst största staden på Gran Canaria är Telde. Den andra delen,Tamarán,den sydvästra delen är det äldsta området.

Teneriffa en utav Kanarieöarna.
Teneriffa ligger i Atlanten mitt emot afrikanska kusten. Det är en av öarna i ögruppen Kanarieöarna. Huvudstaden på Teneriffa är Santa Cruz. Ön bildades för ca 7 miljoner år senda. Man tror att det från början var 3 olika öar, men när en jättestor vulkan sköt upp 6000 meter i höjden sammanfogades öarna. Vulkantoppen förstörders mer vulkanaktivitet och sedan bildades Cañadaskratern som man hittar på 2000 meters höjd. Senade bildades även vulkanen Teide som är en av spaniens nationalparker idag. Ön har flera olika klimat. På norra sidan av Teneriffa är klimatet väldigt blandat. På morgonen är det ofta helt klart och sedan framåt dagen blir mer molnigt och framåt eftermiddagen är det oftast mulet. Den södra delen av ön har fler soltimmar än den norra. Och på öns västa sidan är det ett väldigt bergigt landskap vilket för mängden nederbörd är högre än på andra delar av ön.

Lanzarote en utav Kanarieöarna

Lanzarote är en väldigt behaglig liten ö där man har nära till allt.
Jämfört med Teneriffa samt Gran Canaria så är denna ön lite ödsligare, vildare samt vackrare.

På Lanzarote finns det både guldgula stränder som är de vanligaste, men även svarta stränder. Ön har varit befolkad i ca 2000 år. Antagligen var denna ön den första av Kanarieöarna som bosattes. Lanzarote är en vulkanö som troligtvis skapades för 35 miljoner år sedan. Klimatet på ön varierar mellan milda och heta temperaturer. Under sommaren på dagarna är det mellan 30 och 35 grader varmt och på nätterna sjunker temperaturen ofta till runt 20 grader.

Fuerteventura – Näst största ön i Kanarieö-gruppen
Detta är den näst största ön i Spaniens mest turisttäta ö-grupp, nämligen Kanarieöarna. Den ligger ungefär 100 kilometer från Afrikas kust och har ett varmt och skönt klimat för oss turister från Skandinavien.
Fuerteventura är känt som ”Ön med den eviga våren” här är det varmt och skönt men ändå relativt milt under sommaren. Det kan bli temperaturer på runt 21 grader om vintern och upp till närmre 30 grader under sommarhalvåret.
Lägsta temperaturerna på vintern är cirka 14-15 grader samt på sommaren är det runt 19-20 grader.

Kortfattad fakta om Fuerteventura
Det finns ungefär 40.000 invånare på Ön och tidsskillnaden mellan Sverige är 1 timme.
Ett känt fakta med ön är att den skall ha de finaste och bästa stränderna av alla i Kanarieöarna.
Här finns goda möjlighet till vattenaktiviteter såsom Vindsurfning, dykning samt även fiske.
För de som vill shoppa så är det Elektronik, klockor samt alkohol som lockar. Det finns även träarbeten som är väldigt fina

För de som tycker om stränder så bör man besöka Parque Natural de Corralejo som är en väldigt fin strand som ligger så långt norr man kan komma.
Här är det som att man befinner sig i sahara öken med fin och mjuksand som fortsätter ut i havet.

Den längsta stranden på ön är Playa de sotavento de jandia. Turisttätt strand med en mängd aktiviteter.

La Gomera – Kanarieöarnas näst minsta ö
La Gomera är den näst minsta ön bland Kanarieöarna. Det bästa med ön är att den fortfarande är oupptäckt och så lugn att man inte kan tänka sig att det är just en kanarieö. Till La Gomera åker man absolut inte om man vill sola och bada och leva riktigt turistliv under sin semester. Hit åker man istället för att uppleva den otroligt vackra naturen, genom att till exempel vandra. Det är även väldigt populärt att åka till ön för att spela golf.

Den runda ön
La Gomera kallas även för ”La Isla Redonda” som betyder den runda ön. Det är en helt underbar vulkanö med höga berg, djupa raviner, förtrollande skogar, söta byar och gröna dalar. Överallt på ön kan man se stora terassodlingar där bönderna odlar vindruvor, tomater och bananer. Det La Gomera mest är känd för är nationalparken Garajonay som UNESCO dessutom har utnämnt till ett av världarven.

För att ta sig till la Gomera tar man färjan från Los Cristianos på Teneriffa som tar cirka 45 minuter. Det gör även att man kombinera sin vistelse på Teneriffa med en kortare vistelse på La Gomera.

Källa