Resor till Malaysia

Malaysia är ett mycket attraktivt resemål med sin naturrikedom och sitt mångkulturella samhälle. Kontrasterna är Malaysias stora attraktion, både vad gäller folkslag, kultur, religion och arkitektur. Klimatet varierar mellan väst- och östkust, men det är varmt året om.

Befolkning
26 miljoner människor bor i Malaysia, en blandning av malajer, kineser, indier och araber. Det finns även en mängd andra etniska grupper.

Klimat
Malaysia har ett tropiskt klimat med varmt och fuktigt väder året om. Malaccahalvöns östkust har regnperiod från november till januari. På västkusten faller mest nederbörd mellan september och december, och på Sabah och Sarawak mellan oktober och februari. Under dessa perioder förekommer i regel endast korta skurar.

Kulturskillnader
Kontrasterna är Malaysias stora attraktion. Malaysia bjuder på både konkreta kontraster som skyskrapor jämte små trästugor och kulturella kontraster som beror på de olika folkslagen och religionerna som finns här. Människorna uppfattas i regel som mycket vänliga. Det finns dock vissa saker som man bör tänka på. I tempel och moskéer ska man ta av sig sina skor och kvinnor skall täcka sig med sjal och lång klänning.

Mat och dryck
Det malaysiska köket är en blandning av brittiskt, thailändskt, indiskt och kinesiskt kök. Ris och nudlar är basvaror i det malaysiska köket och serveras med fisk, kyckling och kött. Då det gäller drycker är goda frukt- juicer vanliga. På vissa ställen i Malaysia kan man dricka vatten från kranen, men för säkerhets skull rekommenderas att köpa vatten på flaska.

Pass och visum
Visum till Malaysia behövs inte för resenärer med svenskt pass vid vistelser som understiger 3 månader. Ditt pass måste dock vara giltigt i minst sex månader vid tidpunkten för inresa.

Religion
Islam är landets officiella religion men det finns också många kristna, buddister och hinduer. Kännetecknande för Malaysia är att alla religioner får utövas fritt och att folk lever i harmoni med varandra oavsett religion.

Språk
Det officiella språket kallas Bahasa Melayu (Malay) som skrivs med latinska bokstäver. Engelskan är mycket utbredd och är ett officiellt andraspråk.

Tid
Malaysia ligger 7 timmar före Sverige. Under sommaren blir tidsskillnaden endast 6 timmar eftersom Malaysia inte tillämpar sommartid.

Transporter
Under våra resor i Malaysia åker vi inrikesflyg och buss. Det malaysiska inrikesflyget håller hög standard med moderna flygplan och bra service. De bussar vi färdas i är komfortabla med luftkonditionering, men vägarna kan ibland ligga långt ifrån våra egna när det gäller standard. Ger du dig ut på egen hand i de större städerna är taxi ett bra och billigt val. Ta alltid med hotellets visitkort när du ger dig iväg, då språkkunskaperna hos taxichaufförerna kan variera. Tänk på att komma överens om priset i förhand eftersom bilarna sällan har taxameter. Vänstertrafik råder.

Vaccinationer
Kontakta lokal vaccinationsmottagning för rådgivning. Gula febern-vaccinationen krävs om du anländer från vissa länder i Afrika eller Sydamerika men inte om du reser direkt från Sverige. Vi rekommenderar ändå våra gruppresenärer ett grundskydd mot stelkramp, polio, difteri, samt Havrix mot gulsot. I vissa fall rekommenderas även malariatabletter. Man kan också vaccinera sig mot kolera och samtidigt få skydd mot vanlig turistdiarré. Om man blir sjuk på resan är det vanligtvis på grund av förkylning. Viktigast är att tvätta händerna ofta och gärna använda Alcogel handdesinfektionsmedel (finns att köpa på apotek) före varje måltid och efter att du tagit i t.ex. pengar.

Valuta
Den Malaysiska valutan kallas för Ringgit. 1 svensk krona motsvarar ca 0,5 Ringgit. Ta först och främst med malaysiska Ringgit men ta även med amerikanska dollar och euro. Man kan i regel växla pengar på hotellen. Vanliga betal- och kreditkort accepteras vanligtvis.

Yta och huvudstad
Malaysia består av Västmalaysia, som är den södra delen av Malacca-halvön, samt Östmalaysia, som är den norra delen av ön Borneo. Sydkinesiska sjön skiljer Västmalaysia från Östmalaysia. Staterna på ön Borneo kallas för Sabah och Sarawak. Landet har en yta på 329.758 km2 vilket är cirka två tredjedelar av Sveriges yta. Kuala Lumpur är Malaysias huvudstad och har ca 2 miljoner invånare.

Källa