Om Japan

Bara 25% av Japans yta är beboelig. Med 128 miljoner invånare gör det Japan till ett av världens mest tätbefolkade länder. Ändå möts du överallt av artighet och renlighet. På vår resa får du uppleva mycket av Japans unika kultur och natur.

Befolkning
Japan har 128 miljoner invånare. Befolkningen är mycket homogen, men det finns ett antal etniska minoriteter i landet. De två historiska minoriteterna är ryukyuaner i Okinawa samt ainu på Hokkaido. Japan har ett av världens lägsta födelsetal och utvecklingen mot det ”åldrade samhället” sker snabbast i världen. Redan inom de närmaste åren beräknas den japanska befolkningen börja minska.

Dricks
I Japan ger man sällan dricks och japaner förväntar sig inte heller att turister gör det.

Klimat
Japan har fyra årstider men vädret varierar mycket från norr till söder. Hokkaido i norr är känt för sina kalla vintrar och fina skidbackar. Okinawa däremot har ett subtropiskt klimat och korallrev.

Kulturskillnader
Japaner är kända världen över för sin artighet. Det kan upplevas som att det finns många regler att följa, men mycket handlar om sunt förnuft. Det är artigt att buga sig och inte särskilt vanligt att man skakar hand. Då man besöker hem, restauranger och tempel förväntas man ta av sig skorna. Innan bad tar man en dusch och tvättar sig ordentligt. Ofta sitter man och äter på golvet vid låga bord. Vid toalettbesök finns ofta speciella tofflor som bör användas enbart i detta rum. Japaner ser alltid till att ha hela och rena kläder på sig. Något att tänka på vid matbordet kan vara att aldrig spetsa riset med ätpinnarna.
Mat och dryck
Fisk, skaldjur och sjögräs sätter prägel på de japanska rätterna. Japansk pepparrot, inlagd ingefära och soja är vanliga smakförstärkare. Annars används kryddor sparsamt i den japanska maten och god kvalitet på råvarorna är viktigt. Sushi finns i många olika former bl.a. riskuddar och sjögräspaket som är syrat ris med skaldjur, fisk och omelett och/eller grönsaker. Sashimi är rå fisk eller skaldjur i tunna skivor. Men det finns mer än bara fisk. Kött i tunna skivor och grönsaker som kokats i buljong och japanska nudlar är en vanlig rätt. Te är den vanligaste drycken. Kranvatten är i regel drickbart. Magsjuka och liknande är mycket sällsynt.

Pass och visum
Visum till Japan behövs inte för resenärer med svenskt pass vid vistelser som understiger tre månader. Ditt pass måste dock vara giltigt i minst sex månader vid tidpunkten för inresa. Japan har nyligen infört ett system där alla utlänningar som anländer till Japan ska lämna fingeravtryck samt bli fotograferade.

Religion
I Japan finns två huvudreligioner: shintoism och buddhism. De flesta tillhör både shintoism och buddhism eftersom religionerna fyller olika funktioner i livet. Den gren av buddhismen som finns i Japan kallas för Den stora vagnen, mahayana. Den japanska buddhismen har blivit en egen religion som blandats upp med de gamla naturreligionerna, konfucianismen och taoismen. Kristendomen kom till Japan via portugisiska missionärer. Idag råder religiös mångfald och en vanlig japan kan fira shinto festivaler, gifta sig i kristen kyrka och begravas buddistiskt.
Språk
Japanska är det officiella språket och baseras på 50 stavelser. Det finns tre olika skriftspråk, kanji som är tecken med kinesiskt ursprung, samt hiragana och katagana som är fonetisk stavelseskrift. Det kan vara svårt att klara sig med bara engelska och vill man åka taxi ska man ta med sig destinationens namn skriven på japanska.

Tid
Japan ligger 8 timmar före Sverige. Under sommaren blir tidsskillnaden endast 7 timmar eftersom Japan inte tillämpar sommartid.

Transporter
Det åks mycket tåg i Japan, som har ett utbrett järnvägsnät. Det finns i huvudsak fyra olika typer av tåg med olika prisklasser. Shinkansen är snabbtåget som gör att man kan förflytta sig mycket snabbt mellan landets olika delar och är därför dyrare, medan lokaltåget kallas futsu.

Vaccinationer
Det finns inget krav på vaccination inför resan till Japan. Vi rekommenderar ändå våra gruppresenärer ett grundskydd mot stelkramp, polio, difteri samt Havrix mot gulsot. Kontakta lokal vaccinationsmottagning för rådgivning. Man kan också vaccinera sig mot kolera och samtidigt få skydd mot vanlig turistdiarré. Om man blir sjuk på resan är det vanligtvis på grund av förkylning. Viktigast är att tvätta händerna ofta och gärna använda Alcogel handdesinfektionsmedel (finns att köpa på apotek) före varje måltid och efter att du tagit i t.ex. pengar.

Valuta
Den japanska valutan heter Yen (JPY). 1 svensk krona motsvarar ungefär 17 Yen. Vi rekommenderar dig att ta med kontanter i Yen samt eventuellt resecheckar. Kreditkort accepteras inte på alla ställen, men man kan i regel ta ut pengar med VISA-kort på postkontoren (begränsade öppettider) samt på utvalda 7-elevenbutiker. Du kan växla kontanter (amerikanska dollar är att föredra) till Yen på banker, stora hotell samt på postkontoren.

Yta och huvudstad
Japan är ett örike som består av omkring 3.000 öar. De fyra största öarna är Honshu, Hokkaido, Kyushu och Shikoku. Väster om Japan ligger det Japanska havet och söderut det Östkinesiska havet. Huvudstaden Tokyo ligger på ön Honshu och har cirka nio miljoner invånare. Till ytan är Japan 377.923 km2 (Sverige 449.964 km2). Med sina 370 invånare per km2 är Japan ett av de mest tätbefolkade länderna i världen. Enbart 25% av landets yta är beboelig på grund av bland annat berg och vulkaner.

Källa