Om Tunisien

Tunisien som är Afrikas nordligaste land gränsar till Libyen i öst och Algeriet i väst. Landet omges dessutom av Atlasbergen med dess frodiga gröna dalar. Det högsta berget i landet sträcker sig 1 544 meter över havet och heter Jebel ech Chambi. I den södra delen av landet börjar Sahara öknen. I landets norra kant, mot Medelhavet, finns stora områden med grön och odlat mark.

Tunisien har kommit att bli ett populärt turistmål för oss svenskar. Framförallt åker turisterna till huvudstaden Tunis, men även ön Djerba och Hamnstaden Sosse. Förutom det finns en mängd mindre kända men minst lika bra semesterorter runt om i landet. Några av de platser de flesta turisterna försöker hinna med att se är östkuststaden Hammamet och såklart Saharaöknen.

Landet har lite mer än 10 miljoner invånare och är till ytan ungefär en tredjedel så stor som Sverige. Tunisien kännetecknas av många vackra stränder och varierande landskap samt en blandning av språk, människor, kultur och natur. Många turister åker till landet bara för att få några avslappnande dagar på de vackra stränderna men här bjuds även på ett stort antal äventyr och spännande utflykter. Förutom turismnäringen är textilindustrin viktig för landet. Tunisien var i cirka hundra år en fransk koloni och därför talas det en hel del franska i landet. Det främsta språket är dock arabiska eftersom nästan hela befolkningen är araber.

Tunisiens historia startar mer än 800 år f. Kr då feniciernska folket grundade staden Karthago, den ”nya staden”. Staden förstordes nästan helt vid 100 f. Kr men överlevde, och byggdes upp av romarna igen. Staden växte och blev så småningom ett av de största områdena i Romarriket. Staden mötte dock sitt slutgiltiga öde när Araberna tog över lander vid 600-talet. Idag är staden belägen strax utanför Tunis.
År 1956 frigjorde Tunisien sig från Frankrike och blev en självständig stat. Året därefter blev landet en republik med Habib Bourguiba som dess förste president. I dag är Tunisien känt som en av de modernaste länderna i arabvärlden.

Källa