Afrika

Afrika är världens näst största kontinent och rymmer många spännande kulturer, folkslag och klimatzoner. Från medelhavet i norr till Godahoppsudden i söder är olikheterna stora. Varje område har sin unika kultur, sina specialiteter och inte minst sin historia. Resor till Afrika kanske mest är förknippade med safariresor, men det finns mycket att upptäcka för var och en som reser hit, oavsett intresse. Afrika må på sina håll vara ekonomiskt fattigt, men kontinenten har en innehållsrik historia med många sevärdheter, en slående rik natur och erbjuder sina besökare en fantastisk mängd upplevelser.

I Afrika visar naturen verkligen upp sin mångfald i alla olika former. Från det snöklädda Kilimanjaro, till Saharaöknens torka, från regnskogar med apor och allsköns fåglar till savannernas buffelhjordar och lejon. På Afrikas kontinent finns de stora savannerna, där världens största populationer av däggdjur lever. Elefanter, giraffer, antiloper, gnuer, zebror, de stora kattdjuren, och många apsorter samsas på stora ytor, många av dem nationalparker dit man kan åka och uppleva det unika afrikanska vildmarkslivet. Här finns världens största öken, Saharaöknen, med fantastiska klippformationer och frodiga oaser. Här finns Nilendeltat med dess frodighet som en gång gav upphov till en av de mest kända och mystiska kulturerna, den egyptiska.

Afrikas kuster är inte att förglömma. Utmed kusterna finns alla möjligheter till bad och vattensporter och långa korallrev. Vackra vita stränder med vajande palmblad och azurblått vatten borgar för en härlig strandsemester. Man kan dyka med hajar och delfiner och valar, uppleva ögrupper såsom Zanzibar, Kap Verde öarna och Mauritius med deras spännande historia, fantastiska stränder och sällsynta djur. I södra Afrika, i Sydafrika går det att prova några av världens bästa viner i det medelhavsliknande klimatet i Winelands, uppleva livliga städer och inte minst leva det ljuva livet på flera semesterorter.

Afrikas rika historia vittnar om högstående kulturers uppgång och fall, om upptäcktsresande, maktkamper, slavhandel och kolonialtider. Här anses de första människorna ha vandrat på jorden, och många platser vittnar om en mycket lång och händelserik historia. I Tanzania och Sydafrika har historiska upptäckter gjorts av flera miljoner år gamla förfäder till människan. I Egypten och Nubien finner man storslagna gravar och kvarlämningar från enastående nu utdöda kulturer. På Zanzibar och Kap Verde öarna finns minnena från den omfattande slavhandeln nära. I alla områden finns fynd och ruiner bevarade, ruiner som vittnar om tidsepoker från förr.

En resa till Afrika är en resa både i tid och rum. Här finns allt man kan önska sig och mycket mer, vare sig man är naturälskare, kulturintresserad, gourmet, eller sportfantast. En resa till Afrika ger minnen för livet.

Källa