Om Sydamerika

Sydamerika är världens tredje största världsdel efter Asien och Afrika. Landytan är 17 840 000 kvadratkilometer, vilket motsvarar drygt 3,5 procent av jordklotets totalyta. Världsdelen är den södra delen av den amerikanska dubbelkontinenten. Sydamerika avgränsas av Stilla Havet i väster och Atlanten i öster. Landgränsen till Nordamerika går vid gränsen mellan länderna Colombia (tillhörande Sydamerika) och Panama (tillhörande Nordamerika). Vissa hävdar att gränsen går vid Panamakanalen som ligger i södra Panama. I Sydamerika ligger Anderna som är en stor bergskedja som sträcker sig över nästa hela västra Sydamerika. Området öster om Anderna består till stor del av tropisk regnskog. Här finns Amazonasfloden, världens största flod. I Sydamerika finns även stora ökenområden, såsom Patagonien och Atacamaöknen. De finns också stora grässlätter som Pampas i norra och mellersta Argentina.

I Sydamerika finns även en enorm fauna av djur som inte finns någon annanstans på jordklotet. Här finns exempelvis papegojor, fågelspindlar och ormar. Bland djuren kan nämnas anakondan som är världens största orm och det fruktade kattdjuret jaguaren. Städigt upptäcks nya arter, främst fiskar och insekter i Amazonas djungelområden.

Av Sydamerikas 12 självständiga stater så är Brasilien den största till såväl area som folkmängd. Argentina kommer därnäst. Eftersom sociala oroligheter, inbördesstrider och fattigdom har minskat i Sydamerika under de senaste årtiondena så har turismen kunnat få ett allt starkare fotfäste på kontinenten.

Världsdelen bjuder också på otroligt mycket spännande för turister: Här finns undergångna, högt stående indiankulturer såsom Inkariket i Chile, världens största regnskog i Amazonas med en flora och fauna som överträffar allt annat på jorden. Fotbollskultur när den är som allra mest passionerad i Brasilien och Argentina. Storstäder som Buenos Aires, Rio de Janeiro och Montevideo som har både shopping, sevärdheter och nattliv i överflöd. Årliga karnevaler i Brasilien. Lägg därtill ett mestadels varmt och inbjudande klimat och milslånga vita sandstränder så har du fått en uppfattning om lite av allt det fantastiska som Sydamerika har att erbjuda dig som turist.

Länder i Sydamerika

Vad vet du om länderna i Sydamerika? Vi presenterar kort en översikt om varje land och ger en snabb sammanfattning till hur förutsättningarna för turismen ser ut. Argentina är Sydamerikas näst störst land. Argentina har myllrande storstäder Buenos Aires och Mar del Plata och turistorter som Santa Fe och . Landet har även storslagna naturområden som Eldslandet, Lake District och Pampas.

Brasilien

Brasilien är Sydamerikas största land och är till ytan nästan lika stort som USA. Landet har allt som du som turist kan drömma om: Amazonas vilda regnskog, sköna, milsvida stränder längs Atlantkusten och storstäder där du finner såväl kultur som shopping. Glöm heller inte den årliga karnevalen och den närmast religiösa dyrkan av fotbollen och du har ett av världens mest intressanta och komplexa länder.

Bolivia
Bolivia ligger i centrala Sydamerika och gränsar bland annat till Argentina och Brasilien. Landet har en turbulent historia och man har haft över 200 regeringsskiften sedan självständigheten från Spanien 1825. Landet har förutsättningar för turism med bland annat den fantastiskt vackra Titacasjön (Sydamerikas största sjö), men sociala spänningar och narkotikaproduktion gör att utvecklingen går långsamt.

Chile
Chile ligger i Sydvästra Sydamerika och är väldens längsta och smalaste land. Landet är hela 420 mil långt. Bergskedjan Anderna sträcker sig till stor del in i Chile. Topparna är uppemot 7000 meter höga. Chile har en ganska utvecklad turism, inte minst eftersom Anderna lockar många äventyrliga besökare.

Colombia
Colombia ligger vid Karibiska Havet i nordvästra Sydamerika. Landet har rika naturresurser och en stor del av världens kaffe odlas här. Colombia har under lång tid dragits med omfattande problem som inbördes stridigheter och omfattande narkotikasmuggling. Turister åker mest till industristäder som huvudstaden Bogota och Cali. Landets södra och sydöstra delar är ännu för farliga för turister att vistas i, åker du dit så gör du det med fara för ditt liv.

Ecuador
Ecuador ligger i nordvästra Sydamerika och är ett land som dras med omfattande fattigdom och miljöproblem. Landet har rika naturtillgångar såsom olja, men problemen har länge överskuggat framstegen. Landets främste turistområde är Galapagosöarna i Stilla Havet. De enastående natursköna öarna är dock utsatta för ett starkt tryck av en alltmer expansiv turism och ökande lokalbefolkning.

Guyana
Guyana är ett av de mindre kända länderna i Sydamerika. Landet ligger i nordöstra Sydamerika och har ett starkt beroende av Brasilien. Landet dras med ekonomiska och etniska problem som omöjliggör en utvecklad turism.

Surinam
Surinam är Sydamerikas minsta självständiga stat. Landet har en yta som är ungefär lika stor som Tunisiens. Till större delen består landet av tropisk regnskog och man har en mycket artrik flora och fauna. Surinam har knappast någon turism att tala om då landet dras med omfattande fattigdom och en mycket utbredd informell ekonomi.

Peru
Peru ligger i västra Sydamerika. Landet har efter många års militärstyrelse fått ett demokratiskt styrelseskick sedan 2001. Peru har en spirande turism och har fantastiskt mycket att erbjuda turister: Amazonas tar sin början i Peru, resterna av Inkariket finns här och man delar Titacasjön tillsammans med Bolivia. Paraguay ligger i Sydöstra delen av Sydamerika och gränsar till Argentina, Brasilien och Bolivia. Landet har ett skönt subtropiskt klimat, men har problem med skogskövling och miljöförstöring. En del fina stränder finns längst landets Atlantkust.

Uruguay
Uruguay är ett av Sydamerikas mest välmående länder med omfattande export, välutbildad arbetskraft och ett utbyggt socialförsäkringssystem. Huvudstaden Montevideo är en modern, internationella storstad med 3 miljoner invånare. Klimatet är tempererat och ganska behagligt, men stormar och översvämningar plågar landet då och då.

Venezuela
Venezuela ligger i norra Sydamerika och styrs av den frispråkige vänsterpresidenten Hugo Chavez. Landskapet är vilt med djungelterräng och floder. Viss turism sker till storstäder som Caracas, men turismen på landsbygden är ännu inte så utvecklad, bland annat eftersom vägnätet är i dåligt skick.

Källa